KAMELIA I UDESTUEN OG ANDRE GLASRUM Udskriv E-mail

Daintiness og andre pottede kameliaer på en slidt gammel skurvognstrappe i udestuen.Smørhullet for kameliaer af alle slags er den frostfri, men kølige udestue. Her kan man vælge fuldstændig frit i det enorme udvalg, som i hvert fald nogle danske planteskoler har opbygget de seneste år.

Køb planten i blomst om muligt - højsæsonen er marts - for at se den selv og ikke få en med forkert skilt. Glem ikke de regulært vinterblomstrende sasanqua'erne og andre tidlige sorter, som kan stå i flor i uge- eller månedsvis i udestuens lave temperatur - uanset vintermørket.

Efter blomstringen bør man stille planterne i haven for sommeren, så de kan lade op i lys og luft. Grav evt. potterne ned i et bed som ekstra sikkerhed mod udtørring, men de skal vandes. Udtørring betyder nemt nul blomster året efter.

Hold 0 til 15 grader under blomstringen

Spild ikke varme og termoruder på glasrum til kameliaer. De bør slet ikke stå ved over 15 grader under vinterhvile og blomstring, fordi indeluft bliver så knastør ved den temperatur, at knopperne falder af.

Kamelia-eksperten Hans Trautners idyl af en udestue - med gennemgang til haven og et endnu større glashus.2 graders varme er helt fint, mens 2 graders frost er lige kritisk nok for blomsterne. Derfor et det ideelt med et glasrum, der er placeret så man tit går igennem, men hvor man ikke nødvendigvis skal sidde længe i køligheden. 

Jo kolderne planterne står i vintertiden, desto mindre lys behøver de til gengæld, og det betyder at mange, som ikke har en udestue, måske kan finde et egnet vinterhi. Fx et køligt lukket vindfang, et værksted eller kældervindue, som holdes frostfrit.

Kun svagt fugtig jord om vinteren

Hold pottejorden til den temmelig tørre side under vinterhvilen og blomstringen, dvs. oktober til april. Vand kun hver 2. uge cirka og altid med regnvand eller kogt vand. Ingen gødning før blomstringen er overstået.

Spring Mist, sød, duftende og småbladet, men må overvintre i udestue.Giv kun gødning i halv dosis af normaldoseringen for planter i drivhus og stue. Ellers er der risiko for visne bladspidser og ødelagte blomsteranlæg - ligesom det kan ske efter udtørring, overvanding eller gennemtræk.

Har man ingen regnvand til potterne, går det fint med almindeligt kalkholdigt postevand, blot man udskifter gødningen med ét gram svovlsur ammoniak pr. liter vand, eller lader det stå et døgn i en spand, hvor man så ikke hælder det hvide kalkfnuller på bunden med over i vandkanden. Andre koger vandet.

Levende skulpturer

Nicky Crisp. Langsomtvoksende vidunder, klart til en potte.Der er markant udstråling netop om kameliaer, der står i potte, som de jo må for at kunne skifte mellem udestuen og haven vinter og sommer. Japanske samurai-krigere stressede af efter blodige kampe med dem gennem tusind år, understregede grenstrukturen med klipning, tvang grene diskret fra hinanden, bøjede dem ved bevikling med ståltråd osv.

Tænk i grenforløb fra bund til top hellere end på generel studsning, men skær selvfølgelig også gerne en gren tilbage, der stikker helt af.

Bonsai

I Østen har man i århundreder lavet egentlig bonsai af mindre kameliaer, især af Higo-typen, som også udmærker sig ved støvdragere i bundter som kuglefyrværkeri eller tætte barberkoste. Man begrænser i så fald højden til ca. 60 cm.

Disse sorter har særlig egnet vækst og blomster til bonsai:

Snippet - smuk og frodig, men ganske lav. Oplagt bonsaiplante.Okan
Paradise Baby Jane
Shishigashira
Silverado
Snippet
Unryu-tsubaki
Yukibata-tsubaki

Ompotning

Jordblandingen til potter skal være sur som færdigkøbt rhododendronmuld og kun letgødet - eller lav simpelthen selv en langtidsholdbar luksusblanding af godt nedbrudte bøgeblade og fyrrenåle, grov sphagnum og alm. havejord. Tilsæt en femtedel Leca-nødder eller kalkfrit akvariegrus for at sikre en luftig og veldrænet jordstruktur. Undgå muld fra kompostbunken, som kan indeholde skadelige jordsvampe for netop kameliaer.

Ompot hver andet år, bedst lige efter blomstringen. Meget store planter klarer sig op til fem år i langtidsholdbar jord, men det er også muligt at skære et par centimeter eller tre af rodklumpen hele vejen rundt og fylde efter med ny sund jord i samme potte. Tryk jorden lidt til, så der ikke er hulheder til alt for lynhurtigt gennemløb af vand.

Man kan kigge til rødderne

Fine sunde rødder.Man kan tage potten af rodklumpen og sætte den på igen, for at se om rødderne er sunde og stadig har plads til at udvikle sig. Vend bunden i vejret på hele planten og bump forsigtigt pottekanten mod en bordkant e.l. Rødderne skal være hvidlige med pæne rodspidser, ikke sorte eller mugne.

Hvis rødderne tydeligt har nægtet at vokse ind i ny muld efter sidste ompotning, er det typisk fordi der er for meget sur sphagnum i. Jorden - og især netop sphagnum - kan desuden nemt rådne af stående vand i en underskål. Drop i hvert fald underskåle udendørs. Også hvis en plante mistrives uden påviselig grund, bør den pottes om. 

En klædelig urtepotte er vigtig, så første valg er næppe sort plastic eller en kridhvid potteskjuler. Skjulere gør det også svært at se om planten sopper faretruende i vand.