De er skinnende stedsegrønne med yderst stilrene blomster fra marts til maj eller fra efteråret til langt ind i vinteren.
Der er bedårende enkelhed, dramatisk skønhed, stilfærdig poesi, drageflæser og geometrisk perfektion - blomster i alle afskygninger af hvid, rød og magenta og i størrelser fra 1 til 18 cm. Kraftige gule støvdragere står frem i massive bundter hos de fleste.
Vigtigste art er Camellia japonica, som vokser i lyse skove i Japan, Kina, Korea og Taiwan, men der er over 200 andre vilde arter i Sydøstasien. Tebusken Camellia sinensis er også en kamelia.
Tusinder af sorter
I planteskoler og butikker er det de menneskeskabte, navngivne varianter der dominerer - sorterne. Der er et par hundrede til salg i Danmark, men i alt findes der ca. 20.000, forædlet gennem adskillige hundrede år fra C. japonica og dens underarter, og i mindre grad fra den mere spinkle C. sasanqua og den varmekrævende C. reticulata.
Blomsternes former går på tværs af arterne. Der er enkle, halvfyldte og fyldte, men også former i retning af pæoner, roser og franske anemoner med en dusk af mikro-kronblade i centrum. Dertil kommer Higo-typen med et helt kuglefyrværkerier af støvdragere og kronblade der er særligt stærke overfor vejret og sol-afblegning.
Fra inden- til udendørs dyrkning
Hidtil har kameliaer været sjældenheder for udestuen, dronningens orangeri, japanske kejsere, samurai-krigerne og kinesiske munke. Men også udendørs har Danmark har nu fået kamelia-klima, især i storbyerne og langs kysterne, hvor vinteren er mildest.
Dyrk dem i veldrænet, let sur jord af lige dele sphagnum og havejord, evt. i færdigblandet, letgødet rhododendronmuld, men ikke i stærkt sur, ren sphagnum, og slet ikke i stuen.
Køb kamelia efter hvor lunt du bor
I landets lune egne har haveejerne allerede fået et kæmpe udvalg af kameliaer, som kan ses under Kamelialiste, mens det indre af landet foreløbig bør holde sig til den allerhårdeste kerne af robuste sorter, som ses her.
Kun et mindretal af kameliaer er så frostfølsomme, at de skal ind i udestuen fra oktober til maj. De står til gengæld flot i potter som levende kunstværker og det praktiseres flittigt for samtlige kameliaer oven i deres evner som havebuske.
De forårsblomstrende
Forårsblomstrende kameliaer er langt de mest almindelige og de er meget tidligt fremme med deres oplivende store blomster. Der er to hovedgrupper: Japonica'er og williams-hybrider.
Japonica'er er de populære sorter af Camellia japonica, mens Williams-hybriderne er af nyere dato og kendetegnes af mindre blade end japonica'erne og en rigere blomstring. Mange williamsier blomstrer så overvældende, at man med fordel kan udtynde knopperne til højst tre i bundet, for til gengæld at få mere markante enkeltblomster.
Generelt er japonica'erne mere gennemprøvede og frostsikre end williams-hybriderne, som imidlertid også må regnes for udmærkede i vores nye klima. De er skabt af englænderen J. C. Williams i 1920'erne ved krydsning med den kinesiske art C. saluenensis, og har som alle hybrider et gange-tegn i deres fulde navn. Fx Camellia × williamsii 'Freedom Bell'.
De vinterblomstrende
Efterårs- og vinterblomstrende kameliaer er af en helt tredje type. Frem for alt er det sorter af arten Camellia sasanqua - udtales sa'sanga, men også af den lidt bedre farvede Camellia hiemaelis.
De bringes normalt ind en kølig udestue og lignende steder om vinteren, for at frosten ikke skal spolere blomsterne i den koldeste vintertid. Men selve buskene tåler frosten ganske godt, og i de seneste meget varme vintre har sasanqua'er som fx 'Asakura' faktisk blomstret imponerende længe udendørs i Danmark, ligesom den populære 'Juletide' i 2008 har blomstret smukt til midt i februar.
Frost er heller ikke nødvendigvis ødelæggende for blomsterne. Mange tåler 2-4 graders kulde, og derefter er det i første omgang mest støvdragerne, der bliver svedet brune. Tilsvarende kan blomsterknopper, som endnu ikke er sprunget ud, næsten altid klare sig uskadte gennem frost til næste periode med tøvejr - forudsat at planten er over de første års etableringsfase i haven.
Vælg om muligt de mest tidligtblomstrende sasanqua'er til den slags eventyr. Ellers dyrk dem i potte ved hoveddøren, så blomsterfloret kan reddes ind i et køligt rum eller udestuen, når vejrudsigten lover mere end et par graders frost.
Ny vintertype på vej
En anden efterårs- og vinterblomstrende type er de såkaldte Ackerman-hybrider, som ikke er almindelige udendørs i Danmark endnu. De har ligesom sasanqua'erne blomstret overraskende fint og længe udendørs i de seneste vintre herhjemme, men blomsterne vil i en isvinter ramle ind i den koldeste tid, og kan lade vente på sig de første ca. 3 år. Til gengæld er netop disse buske fra amerikaneren William L. Ackerman helt specielt frosttålende, fordi forældrene er udvalgt blandt tilfældigt opdagede, ekstremt frosttålende individer af den kønne nytteplante til fremstilling af spiseolie Camellia oleifera.
Det tæller også for "ackermænnerne" at løvet er særdeles fint og skinnende - ofte opsigtsvækkende rødt i udspring. Man tilgiver dem, hvis en enkelt gammeldags vinter skulle være hård ved blomsterne. Alternativt kan de naturligvis dyrkes i potte og reddes ind som nævnt for sasanqua'erne ovenfor.
Kamelia i stuen kun sådan her
Når dagligstuer ikke passer til kameliaer, er det fordi luften bliver så tør fra ca 15 graders varme og op, at blomsterknopperne falder af. Man kan hæve luftfugtigheden kunstigt, hvis lokalet tåler det, men de fleste vil nok nøjes med at klippe nogle enkeltblomster med kort stilk og lad dem stå som åkander i flade skåle med vand. Selv faldne blomster, der tit ikke er begyndt at visne, kan holde sig pæne nogle dage på vandskorpen. Kamelia-konkurrencer i udlandet afgøres netop på den slags kortstilkede blomster i skåle eller glas med vand.
Man kan dog godt tage en kamelia ind i stuen for en enkelt dag eller to nær et køligt vindue. Bare det sker uden bratte temperaturskift og først når blomstringen er i fuld gang. Kæl lidt for bladene med gentagne overbrusninger af regn fra sprayflaske. De er vant til god luftfugtighed klods op ad klippekyster med lysåben skov hvor de kommer fra.
Kameliaer med duft
Det er bestemt udseende frem for duft, som har fået japanere, kinesere og senere resten af verden til at forædle kameliaer gennem lange tider. De oprindelige vilde planters duft er derfor gået tabt i jagten på andre egenskaber. Men der er store undtagelser som disse sorter:
Barbara May
Blood of China
Buddy
Cara Mia
Carter's Sunburst
Cinnamon Cindy
Dream Girl
Duftglöckchen
Fragrant Joy
Fragrant Pink
Grand Slam
High Fragrance
Kingyo-tsubaki
Kramer's Beauty
Kramer's Supreme
Minato-no-akebono
Nioi-fubuki
Quintessence
Scented Sun
Scented Gem
Scentsation
Spring Mist
Souza's Pavlova
Spring Sonnet
Winter's Star
Desuden dufter de vilde Camellia-arter
C.fraternata
C. grijsii
C. kissi
C. lutchuensis (mest duftende af alle)
C. nitidissima
C. oleifera
C. saluenensis
C. tsai
Endelig dufter alle sasanqua'er let, af frisk muld om ikke andet.
Beskæring
Kameliaer kræver ikke beskæring ud over måske en enkelt gren på afveje, hvorimod pottede eksemplarer ofte beskæres for at give væksten ekstra personlighed. Man kan desuden styre væksten i ønsket retning ved at binde grene diskret til hinanden, til pinde, eller man kan forsigtigt vikle lidt kraftigere grønlakeret ståltråd om et grenforløb for at give det en drejning. Egentlig bonsai er også muligt, se under Kameliaer i udestuen.
Få kameliaer har så åben vækst, at man fristes til nedklipning for at få dem tættere, og i så fald er espaliering på en væg eller netramme måske bedre. Det er fx en mulighed for efterårsblomstrende sasanqua'er med forholdvis lange, slanke grene.
Endnu færre sorter har hængende vækst beregnet til ophængte ampler, til potter på en fritstående mur, til vægpotter eller til at vælde ud over høje bede kantet af sten. Det har fx enkelte af de såkaldte Ackerman-hybrider og en enkelt japonica som Apollo. Vækst af den slags kan ikke rettes opad ved beskæring, men bør anvendes bevidst hængende.
På kameliasorter med virkelig tunge blomster - især store fyldte former - kan blomsterne på spinkle grene hænge nedad, uden at det lader sig løse ved forebyggende beskæring. Hæft i stedet grenen op til hovedstammen eller til en støttepind i et højere punkt ved hjælp af tynd grønlakeret ståltråd. En høj placering af planten hjælper også på synsvinkelen.
Links:
Aldershvile Planteskole i Bagsværd nord for København har Nordens største udvalg i kameliaer. Se sortimentet her.
Peter Fischer, Tyskland i Wingst vest for Hamburg har Europas nok største udvalg i kamelia og en særdeles stor udstilling af velvoksne planter. Bemærk deres "Sortenliste".
Geografisk Have i Kolding har over 30 forskellige kameliaer i betydelig størrelse i sine væksthuse. De ses bedst fra ca. midt i marts til midt i april - men tjek åbningstiderne før ankomst. Haven er i allerhøjeste grad også et besøg værd gennem hele vækstsæsonen.
Peter Hansens Have på Vestlolland har mange store kameliabuske - og et enormt antal mindre under opvækst. Haven er en af Nordeuropas største private plantesamlinger. Entré, lukket mandage.
Camellia Grove Nursery, England stort kamelia-udvalg syd for Londons Gatwick-lufthavn.
Det Internationale Kamelia Selskab
Det Amerikanske Kameliaselskab
Kameliafotos: camellia.de
Kameliafotos: huben.de
Rhododendronforeningen er for folk der dyrker planter i surbundsbed, hvor også kameliaer hører til - bare ikke i ren spagnum.
|